Vedení FIFA zuby nehty hájí nespravedlnost ve fotbale

28. 06. 2010 14:14:14
Většině fotbalových fanoušků se při sledování zápasů Německa s Anglií a Argentiny s Mexikem asi pořádně zatmívalo před očima. Neuznaný anglický gól, kdy balon byl dobrý půlmetr v bráně, a naopak uznaný argentinský gól z alespoň metrového ofasjdu, to opravdu není něco, co by chtěl divák na takto prestižním turnaji vidět.
Sepp Blatter - prezident FIFA a tvrdý odpůrce videotechnologie ve fotbale
Sepp Blatter - prezident FIFA a tvrdý odpůrce videotechnologie ve fotbale

Není to ale jen případ tohoto mistrovství světa. Na mnoha prestižních turnajích, ať už jde o Ligu mistrů nebo například o Euro, se rozhodčí vždy dopustí několika fatálních chyb, které často ovlivní celý zbytek a tedy i konečný výsledek zápasu.

Fanoušci, fotbalisté i mnozí funkcionáři vytrvale orodují za zavedení videotechnologie do fotbalu, aby se tento nepřijatelný negativní vliv rozhodčích eliminoval. Sudí mají mít na hřišti roli spravedlivých arbitrů a pokud tuto funkci ze své lidské podstaty nezvládají, je opravdu potřeba s tím něco dělat.

Vedení FIFA, které vše kolem fotbalu řídí, se ale zavedení videa dlouhodobě a skálopevně brání. Jejich hlavní argumenty jsou:

A) Častá kontrola sporných situací na videu by zápas neúměrně zdržovala

→ Tomu se dá snadno zabránit. Stačí využití videorozhodčího nějakým rozumným způsobem omezit. Mohlo by se například vztahovat pouze na události ve velkém a malém vápně, či na momenty, z kterých padne gól. Týmy by mohly mít právo například jen 1x nebo 2x za zápas požádat o konzultaci s videem. Podobně, jako mají tenisté na některých turnajích možnost v omezeném množství využít technologii tzv. „jestřábího oka“.

B) Vysoké náklady – v chudších zemích by se nemohla videotechnologie zavést a nemohlo by se tak hrát všude dle stejných pravidel.

→ To je sice pravda, ale zrovna tak na některých stadionech například nejsou vyhřívané trávníky, a taky se na nich hraje fotbal. Velké a významné turnaje probíhají bez výjimky na technologicky dobře vybavených hřištích, kde by se zavedením videorozhodčího vůbec nebyl problém. Na špatně vybavených stadionech se zpravidla nehrají tak ohromně důležité zápasy, kde je chyba rozhodčího tolik fatální. Lze-li chybovost lidského faktoru omezit alespoň někde, pak je zajisté v zájmu všech zainteresovaných, aby k tomu došlo.

C) Lidský faktor pracuje i u videa – i videorozhodčí je jen člověk, proč tedy brát odpovědnost hlavnímu sudímu?

→ Naopak – proč nechávat sudímu odpovědnost za něco, co pořádně neviděl, a nechat ho rozhodovat sporné momenty jen na základě intuice či domněnek? Naproti tomu videozáznam sporných momentů uvidí krom videorozhodčího i miliony televizních diváků, čili rozhodčí u videa by si dal nepochybně velmi záležet na tom, aby rozhodl správně. Lidský faktor bez techniky je bohužel o dost méně spolehlivý než lidský faktor s technikou. Vedení FIFA by to mělo konečně vzít na vědomí!

D) Stačilo by zavedení čtvrtého a pátého rozhodčího za brankami. Toto opatření se již testuje.

→ Ano, testuje se a již se několikrát potvrdilo, že ani další rozhodčí za brankou není často schopen správně rozsoudit velmi sporné situace ve vápně. V porovnání s videem je zavedení dalšího rozhodčího jen velmi malým krokem vpřed.

E) Zavedeme míče s čipem, který pomůže rozpoznat, že míč již překročil brankovou čáru.

→ Jistě, to by pomohlo řešit momenty podobné tomu ze zápasu Německo – Anglie. Ale další desítky sporných situací by toto opatření neřešilo. Jako ofsajdový gól Argentiny nebo ruku Thierryho Henryho v zápase Francie proti Irsku v kvalifikaci MS.

Pan Sepp Blatter ve vedení FIFA by se měl konečně chytit za nos a uvědomit si, že prakticky celý fotbalový svět si zavedení videa do fotbalu přeje. Lidé chtějí vidět spravedlivý fotbal, kde vyhrává ten lepší proto, že si to zaslouženě vybojoval. Chybné výroky sudích takového kalibru, jaké byly k vidění v neděli 27.6. v osmifinále MS, je třeba z vrcholového fotbalu co nejdříve vymýtit.


Můj předchozí blog: Koncesionáři vydělávají na ředitele Janečka

Autor: Honza Mareš | pondělí 28.6.2010 14:14 | karma článku: 40.47 | přečteno: 6834x

Další články blogera

Honza Mareš

Asistenčním službám napospas

Asistenční služba vám jako klientovi poskytuje v první řadě pocit zabezpečení pro případ nehody nebo defektu. Když ale k nehodě nebo defektu dojde a vy asistenci skutečně potřebujete, můžete o tento pocit velmi rychle přijít.

23.8.2022 v 13:05 | Karma článku: 38.06 | Přečteno: 3709 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4984
Člobrda, který přemýšlí o dění okolo sebe vlastní hlavou, který je nerad zticha, když něco není, jak by mělo být, nebo když něco stojí za komentář.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...