Honza Mareš

Jakejpak je Schwarzenberg kníže?! Obyčejnej člověk je to!

13. 06. 2010 8:08:08
S rostoucí popularitou Karla Schwarzenberga stále častěji zaznamenávám námitku jeho odpůrců - užívání titulu kníže je v naší republice od roku 1918 zákonem zakázáno. Někteří pak na základě tohoto argumentu považují tohoto politika téměř za kriminálníka.

Předem deklaruji, že nemám právnického vzdělání. Jsem ale běžným uživatelem internetu, a tak jsem si byl snadno schopen dohledat onen zákon, který o tomto pojednává.

Zde cituji:

Zákon 61/1918 Sb., jímž se zrušují šlechtictví, řády a tituly

§ 1
Šlechtictví a řády, jakož i veškerá z nich plynoucí práva se zrušují, rovněž tak tituly, pokud byly udělovány jako pouhá vyznamenání. V platnosti zůstávají takové tituly, na které lze splněním předepsaných podmínek nabýti právního nároku (titul doktorský, inženýrský atd.), pak tituly, jež vyjadřují skutečně zastávanou úřední hodnost, a vyznamenání udělovaná vysokými školami (čestné doktoráty a pod.).
Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem nebo dodatkem vyznačujícím šlechtictví.

Copak Karel Schwarzenberg byť v nejmenším jakkoli porušuje tento zákon? Vždyť on neužívá žádného přídomku ani dodatku. Ani jsem si nikdy nevšiml, že by sám sebe označoval za knížete.

Titulu kníže pro Karla Schwarzenbega užívají jak média, tak i občané, a to především ze dvou důvodů:

a) Je to svým způsobem rarita. Karel Schwarzenberg je zkrátka příslušníkem bývalého šlechtického rodu a jakožto aktivní politický činitel je touto svou pozoruhodnou vlastností ojedinělý.

b) Prostě je kratší a jednodušší napsat "kníže" než Karel (či pan) Schwarzenberg.

Chápu a respektuji, má-li někdo výhrady k politickým názorům tohoto pána. Mám pochopení pro vtípky, ohledně jeho věčného "usínání" (ačkoli Karel Schwarzenberg několikrát prokázal, že i přes výraz spící Růženky dobře vnímá, co se okolo děje a o čem se mluví). Ale ten, kdo se ohání paragrafem a nadává na Schwarzenberga jen proto, že bývá označován za knížete, je obyčejný mamlas, kterému dochází munice, a tak se spokojí i se slepými náboji.

Můj přechozí blog: Tak přeci je nám ta Evropa k něčemu dobrá

Autor: Honza Mareš | karma: 34.64 | přečteno: 3183 ×
Poslední články autora