Zloděj křičí: Chyťte zloděje!

Miloš Zeman se cítí natolik silný v kramflecích, že se nežinýruje vyzvat Daniela Hermana k odchodu z vlády, neboť "několikrát prokazatelně lhal". Je k smíchu a zároveň k pláči, že jeho obvinění je jedna velká lež.

Kdo někdy hrál společenskou hru zvanou "Mafie", případně "Městečko Palermo", zná ten pocit na vlastní kůži. Jste mafie, tedy postava, kterou se všichni zbylí hráči snaží odhalit, usvědčit a odhlasovat, tedy virtuálně zabít. Vnitřní stres vás trochu sžírá, neboť od samého začátku hry svým kamarádům lžete, až je vám trochu stydno, nicméně jde jen o hru. Zároveň vás žene touha po vítězství, jehož chuť je tak opojná. Takže když jste v nouzi nejvyšší, zkusíte to. Vyberete si spoluhráče, jež se k tomu nejvíc hodí, např. detektiva, který vás odhalil a tvrdí, že jste mafie, a toho obviníte ze lži. To on je mafie, to on všem ostatním lže a když mu to vyjde, celou hru vyhraje. Zabijte jeho!

Umím si vzhledem ke zkušenosti s výše uvedenou herní situací poměrně dobře představit, jak se asi teď cítí prezident republiky. Byl obviněn z věcí, jež ho vykreslují v tak špatném světle, že se to nedá zamést pod koberec nějakým ošoupaným prohlášením o pražské kavárně. Tady jde trochu o víc. Buď má pravdu pan Herman a Zeman je tím pádem sprostý vyděrač, který se neštítí ničeho, nebo... 

Všichni tři potenciální svědci Daniela Hermana uvedli, že údajné vydírání Miloše Zemana neslyšeli. Z hráčského hlediska mám absolutní pochopení pro nadšení prezidenta republiky. Je to slovo proti slovu a přeci jenom, co si budeme povídat, Miloš Zeman (na rozdíl od kohokoli v této zemi) disponuje zástupem těch, jež bez kritického zkoumání každé jeho slovo berou jako nezpochybnitelný fakt. Ideální konstelace pro zoufalý protiútok. To zákeřný Daniel Herman bohapustě lhal ve snaze poškodit prezidenta republiky!

Situace je nyní tedy nastavena poměrně jednoduše. První možnost je, že lže Daniel Herman a s ním tedy potažmo i pan Brady a jeho manželka. Druhá možnost je, že lže Miloš Zeman a s ním tedy potažmo i Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt.

Je důvěryhodnější prezident Zeman a jeho spolupracovníci nebo ministr Herman, přeživší holokaustu pan Brady a jeho choť? Jaké mohou být motivace obou stran? 

Ilustrujme to na příkladu. Miloš Zeman prohlásil o Danielu Hermanovi: "Tvrdil, že jsem mu na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlámou, nedostane jeho strýc státní vyznamenání. A odvolal se na tři svědky. Tito tři svědci na televizní kameru řekli, že k ničemu takovému nedošlo." Ve skutečnosti, ke smůle pana Hermana, tito svědci jen uvedli, že nic takového neslyšeli. To zajisté Danielu Hermanovi dvakrát nepomohlo, nicméně každý normální jedinec cítí jednoznačný rozdíl mezi tím, když někdo rozhovor nesleduje a něco v něm neslyší, a tím, když někdo potvrdí, že k něčemu nedošlo. I tato demagogicky překroucená dezinterpretace jasně naznačuje, kdo že se to tady snaží vylhat z ostudy.

Jsem přesvědčen, že i velká část těch, kteří bezvýhradně podporují Miloše Zemana a jejich postoj nikdy nic nezvrátí, dobře ví nebo alespoň tuší, že tím, kdo lže, je Miloš Zeman. Jen jim to bohužel tak nějak nevadí. Protože, jak praví klasik, jsou taky jiný věci, který jsou důležitý, a to je podstatný. 

A lhář dál křičí: Chyťte lháře!

Autor: Honza Mareš | pondělí 7.11.2016 10:09 | karma článku: 30,39 | přečteno: 997x