Honza Mareš

Slušný řidič ještě žije

18. 11. 2010 12:46:46
Kdo se pravidelně vyskytuje na silnicích, mohl by získat dojem, že co řidič, to blázen. Také občas ten dojem mám. Ale když to hodnotím s chladnou hlavou, uvědomuji si, že slušní řidiči přeci jen ještě nevymřeli.

Znám řidiče, kteří zastavují chodcům na přechodech.

Znám řidiče, kteří dají přednost i pomalejšímu vozidlu.

Znám řidiče, kteří respektují pravidlo zipu, byť je nepsané. (Na základě komentáře opravuji - pravidlo zipu je od roku 2000 ustanoveno legislativně, čili je psané. Tím horší je, že ho tolik řidičů nerespektuje.)

Znám řidiče, kteří blikají, když odbočují z kruhového objezdu.

Znám řidiče, kteří neparkují na místech vyhrazených pro invalidy.

Znám řidiče, kteří poděkují, když jim dá přednost někdo, kdo nemusel.

Znám řidiče, kteří mají silné auto a přesto se nepovažují za nadřazenou rasu.

Znám řidiče, kteří neprojíždí křižovatku na červenou, ani když tam nejsou kamery.

Znám řidiče, kteří neohrožují ostatní účastníky silničního provozu bezohledným stylem jízdy.

Znám řidiče, kteří nedělají sprostá gesta a nelepí se na zadek těm, kteří v rychlém pruhu předjíždějí „jen“ maximální povolenou rychlostí.

Znám řidiče, kteří dokážou mít pochopení pro nechtěné chyby ostatních řidičů. Právě tak se dokážou omluvit za své chyby a poučit se z nich.

Znám řidiče, kteří nepředjíždějí kolonu odbočovacím nebo připojovacím pruhem, přes benzínovou pumpu, či snad pruhem vyhrazeným pro autobusy.

Ano, slušný řidič ještě žije, ale stává se z něj ohrožený druh. Proto apeluji na všechny řidiče – pomozte tento druh zachránit a rozšiřte jeho řady. Všem nám pak na silnicích bude líp.

PS: Obrázek Večerníčka nechápejte jako můj řidičský ideál. Ten, kdo nesleduje při řízení cestu a vyhazuje z auta čurbes, sotva může být brán za vzor slušnosti. :-)


Můj předchozí blog: Fisher Topolánka zjevně dodnes nepochopil

Autor: Honza Mareš | karma: 25.34 | přečteno: 2365 ×
Poslední články autora